haver

Haver, spelt en tarwe

Vanochtend stond er weer een prachtig artikel in de Volkskrant: waarom zouden we spelt eten, is dat echt zo veel gezonder dan tarwe? Uit het artikel rolt geen eenduidig antwoord omdat deskundigen het niet eens zijn of onvoldoende argumenten hebben. De genetische verschillen tussen tarwe en spelt zijn te klein om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Stel dat dat ook voor ons zelf zou gelden: we kunnen het verschil tussen de mens, de bonobo en de chimpansee niet benoemen omdat genetisch de verschillen te klein zijn. Toch blijkt er een belangrijk verschil te zitten in die ene procent die deze mensapen van elkaar verschillen. Waarom zou dat niet voor spelt en tarwe kunnen gelden. De speltteler die op het eind geciteerd wordt is een realist: de mensen voelen zich er beter door, dat is voldoende reden om het te nuttigen. Maar de belangrijkste conclusie staat helemaal niet in het artikel, slechts in de aankondiging: eet geen tarwe en eet geen spelt: Eet haver!

Eet haver dus, want haver is wel glutenvrij, heeft een langzame verwerking, bevat de goede oliĆ«n, is vezelrijk en goed te verwerken. Alles wat we nodig hebben zit erin! Haver dus! Krijgt Chris Verburg toch weer gelijk…