Brainspotting

Verwerking van trauma’s, onbewuste blokkades of belemmeringen.

Fundamenteel veranderen omvat ook het verwerken van onverwerkte ervaringen die met emoties gepaard gaan zoals conflicten, letsel, verlies van dierbaren, buitensluiting, agressie, heftige angstige momenten of (angst voor) afkeuring en afwijzing. Samengevat als trauma’s of blokkades belemmeren deze onverwerkte emoties ons zenuwstelsel in het constructief functioneren.

Iedereen heeft wel dergelijke belemmeringen. Sommige herkennen we niet van onszelf en andere herkennen we wel of willen we we liever blijven ontkennen.

Schade

Echter wanneer deze belemmeringen langdurig het geval zijn ontstaat mogelijk schade in het systeem dat wij feitelijk zijn. En dat kan op den duur leiden tot fysieke of mentale klachten. Denk aan problemen met slaap, met de spijsvertering, een eetstoornis, ontstekingen in darmen of gewrichten, druk op de borst, hartkloppingen, hoofdpijn, spierspanning, nervositeit, onzekerheid, angst, agressieve of depressieve gevoelens, geheugen- en concentratieproblemen of bijvoorbeeld hormonale disbalans met alle ongemakken van dien.

Indien dit niet het geval is dan ontstaat er mogelijk schade door het systeem. Daarmee bedoel ik dat mensen coping-mechanismen kunnen hebben ontwikkeld die voor henzelf constructief lijken te zijn maar voor hun omgeving helemaal niet. Daarmee ervaren ze niet direct zelf een probleem maar hun omgeving wel. We hebben allemaal wel een vroegere klasgenoot, een familielid, collega, baas of buurtgenoot, die altijd problemen veroorzaakt, negatief is, wrok koestert, de schuld afschuift of klaagt over alles behalve zichzelf. Die manipuleert, veroordeelt, afkeurt, roddelt, kwaadspreekt, alles bepaalt of buitensluit. Pas wanneer de (vaak emotionele) schade die ze aanrichten bij anderen op henzelf terugslaat komt hun coping ook voor henzelf in beeld als een onbewust-destructieve oplossing. De oorzaak van dergelijke schade is echter veelal identiek aan mensen met schade in hun systeem. Dat vinden ze uit via coaching en is vervolgens te verhelpen met o.a. Brainspotting.

Brainspotting

Brainspotting is een relatief nieuwe en zeer effectieve manier om wat geblokkeerd is weer te laten stromen. Het belangrijkste voordeel van Brainspotting is dat het proces pre-verbaal en pre-cognitief plaatsvindt. Je hoeft slechts weinig te delen en wordt niet belast om diep over traumatische ervaringen na te denken. Het ondergaan en observeren wat er met je gebeurt is voldoende. Daarom is het uitermate geschikt voor mensen die emotioneel overlopen, voor mensen die zich niet goed of niet graag verbaal uiten en voor mensen die moeilijker cognitief bij hun emoties komen. Hetgeen ook vaak geldt voor pubers en kinderen.

Hoe werkt het?

Door middel van het opsporen van oogposities die gelinkt zijn aan onverwerkte negatieve ervaringen kun je vrij komen van de mentale blokkade, van een trauma of van fysieke belemmeringen. Samen met de coach zoek je deze oogposities met behulp van een pointer op en blijft je blik daar een tijd lang staan. Je zit comfortabel in je stoel en bent daarbij in nauwe verbinding met je coach, hetgeen een essentieel onderdeel is van Brainspotting. Het natuurlijke herstelproces van ons brein krijgt dan ruimte in relatie tot de blokkade. Dit vindt plaats door het verruimen van de zgn. Window of Tolerance voor geblokkeerde hersengolven. Het systeem dat wij in feite zijn kan weer optimaal functioneren en zal zichzelf langzaam maar zeker herstellen.

Sessies hebben vaak veel impact op cliënten en werken ook na de behandeling nog lange tijd na. Ze duren gemiddeld een drie kwartier tot een uur en kunnen als therapie in serie plaatsvinden of zijn desgewenst onderdeel van het coachtraject indien onbewuste blokkades aan de oppervlakte komen in de gesprekken.

Voor meer informatie over behandelingen of over de techniek achter Brainspotting kunt u contact opnemen via het contactformulier op deze site of bel direct met Desiree van der Vaart +31 6 13 48 50 24. Zij licht graag toe hoe een en ander in z’n werk gaat en wat het eventueel voor jou kan betekenen.

Zie evt. www.brainspotting.nl of www.brainspotting.com